Tuesday, May 27, 2014

Розділ XXIV


Привернення останка з містичного Вавилону
ПІСЛЯ того, як Божа жена породила царського Володаря в 1914 р., вона також породила і останніх членів з її насіння. Сьогодні вони є особлившим предметом переслідування з руки Вужа, Сатани Диявола. Хто вони є? Цей факт, що лукавий обманув цілий світ, напевно указує, що вони не є популярними.
2 В протиставленні до Божої жінки, Сатана Диявол має свою власну жінку. За її допомогою він витворює насіння Вужа проти котрого ворогує Насіння Божої жени. Ми вже довідалися, що Божа жінка — це його небесна й теократична орґанізація, котрої духові діти становлять правдивий христіянський собор. Так і Сатани жінка є його орґанізація. Неслухняні ангели, сини Божі, що збунтувалися проти всесвітної суверенності Єгови, є невидимою й верховною частю тієї орґанізації. За часу Ноя вони сповнили землю насильством. Сьогодні при помочі їх незамітного впливу, вони строять усі земні царі й їх ватаги на поле боєвища, що його зловіщо названо “Армаґедон” або всесвітна війна, “війна великого дня Бога Вседержителя.” Оці надлюдські, невидимі духові сили під Сатаною, їх володарем, становлять символічні “небеса” його орґанізації.[кінець 295 сторінки]
3 Цей Вуж має також видиме земне насіння. Ісус сказав, що “кукіль”— це фальшиві христіяни, котрих Диявол посіяв між пшеницею, і вони є “сини лукавого”. Проте всіх “синів Диявола” можна пізнати по їх неправедних учинках і по погубній ненависті до Божих людей, як от Каїн, що вбив брата свого Авеля. (Маттея13:38, 39 і 1 Йоана 3:10—12НС) Оці видимі агенти і слуги Диявола між людьми становлять символічну “землю” його лукавої орґанізації.
4 Разом, ці небеса й земля становлять світ якого Диявол є володарем: “Цілий світ лежить у силі лукавого.” (1 Йоана 5:19НС) Тому що той Вуж Диявол зреформував свою орґанізацію після ґлобального потопу за часу Ноя і почав свою видиму орґанізацію з Німродовим Бабельом або Вавилоном, через те пророчі Писання уживають Вавилон як символ цілої орґанізації Диявола, видимої й невидимої, і так говорять про неї. Із Німродового лихославного Вавилону виросла, за часу Навуходонозара, третя світова держава, яка заволоділа над землею, додавши до своїх нікчемних вчинків знищення Єрусалиму[кінець 296 сторінки] і його храму. Могутній земний Вавилон зустрінув своє збурення у призначеній Богом годині, його протилежна часть, жінка або світова орґанізація Сатани, зустріне свій ганебний кінець незабаром і вже ніколи не встане. “Зійди вниз та сядь на землі у порох, ти дівице Вавилоне! Сядь на землі, бо нема вже престола, ти дочко Халдейська!”— Ісаїя 47:1, Мо.

5 Шістьдесять вісім років після того, як вавилонська імперія збурила Єрусалим і взяла в неволю тисячі Жидів у свої провінції, тоді вона сама завалилася. Але ж фальшива бісовська реліґія, яку вона виплекала на перекір Богу Єгові, розповсюднилась до всіх країв землі, аж нарешті вона просякнула і компромісове Христіянство. Отже та велика вавилонська орґанізація, видима й невидима, далі верховодила над великою більшістю людства. Але тепер і вона зазнала великого упадку від самих небес. Коли це сталося?
6 Зараз після того, як Боже царство народилося в 1914 році. Ісус Христос ждав по правиці свого Отця через многі століття від часу його вознесення на небо, а тепер прийшов час для Бога зробити Христових ворогів підніжком ніг його і післати царське жезло його сили із небесного Сиону. (Псальма 110:1, 2; Жидів 10:12, 13) Отже геть донизу з великим Вавилоном під ноги на підніжок його, на землю! “І постала війна на небі. Михаїл (що значить ‘Хто яко Бог?’) і ангели його воювали проти змія, і змій воював і ангели його, і не здоліли; ані місця вже не знайдено по них на небі. І скинутий був змій[кінець 297 сторінки] великий, первісний вуж, званий Дияволом і Сатаною, що зводив цілу залюднену землю; скинутий на землю, і ангели його скинуто з ним.”
7 Великий володар і цар Вавилону, Сатана Диявол, і невидима часть Вавилону, його ангели, були понижені до цієї землі, щоб вже ніколи не опоганювали неба. Це була радість для небес, але як та земля, ця видима часть великого Вавилону, відчула наслідки цього гіркого пониження? “Горе живучим на землі й на морі, бо зійшов диявол до вас, маючи великий гнів; знає бо, що короткий йому час.” Ось ворожнеча між Вужем а жінкою! О, як вельми та ворожнеча розгорілась тепер! “І коли увидів змій, що скинуто його на землю [з його ангелами], погнав за жінкою, що породила хлопятко [царя в його царстві].” Не змігши повернути до неба і мати стичність там, понижений Диявол почав переслідувати на землі останок з духових дітей жінки. “І розлютився змій на жінку і пійшов провадити війну з іншим насінням її, що хоронять заповіді Божі, і мають свідчення Ісуса Христа.”— Одкриття 12:7—9, 12, 13, 17НС.
8 Оце зображення ототожнює хто вони є. Сатана і його цілий світ воюють проти них. Вони хоронять заповіді Божі. Вони несуть свідоцтво про Ісуса, та не тільки про Ісуса, який прийшов був девятьнацять століть тому і умер і воскрес і вознісся в небо, сівши по правиці Бога. Ні, але про Ісуса, що приняв власть Царства ради якого він був помазаний і взятий в Давидову угоду;[кінець 298 сторінки] про Ісуса, що був прославлений як безсмертний дух, Син Божий, що вертається на землю, щоб володіти на ній як Цар силою жезла свої власті і щоб очистити землю з усіх до посліднього ворогів Божих. Безперечно вони є свідками, яких Бог Єгова покликав собі. Ще від 1931 року, коли вони побачили відповідність цього біблійного імя приняли його, від тоді вони знані як “свідки Єгови”. Коли б вони не сповняли його заповідей, то й не були б його свідками.
9 Цим чином вони наслідують свого прославленого Провідника, “Ісуса Христа, Вірного Свідка, первородня з мертвих, і Царя над царями землі.” (Одкриття 1:5НС) І до останка Ісусових послідовників, Бог каже: “Ви свідки у мене, говорить Єгова, що я Бог. Від початку днів, я — той самий, і ніхто не врятує від руки моєї; я вчиню і хто переіначить? Так говорить Єгова, ваш Відкупитель, Святий Ізраїля; Задля вас я післав [армію] у Вавилон, і поневолив усіх їх, і навіть Халдеїв, що так своїми кораблями величались. Я Єгова, Святий ваш, Творець Ізраїля, ваш Цар.”— Ісаїя 43:12—15, Дя; Мо.
10 Схожий до вірного ізраїльського останка, який оставив Вавилон після його упадку й повернув в Єрусалим, щоб відбудувати храм і привернути чисте почитання Єгови там, є останок з насіння Божої жени, який був колись поневолений (у містичному) Вавилоні. Так, як колись Ізраїльтяни, вони стали опоганені вивилонською[кінець 299 сторінки] реліґією й установами цього світу, включаючи й відступним Христіянством. Вони вірували однаково з новочасними Вавилонцями й наслідували їх многі світські звичаї. Та кінець “призначеним часам народів” наближився із 1914 роком. Рівночасно з тим часом наближилось і народження Божого царства, і також для невидимої часті великого Вавилону бути скинутою з неба донизу. Отже Божий дух або невидима активна сила почала порушувати серця тих, що шукали правди й “чистої реліґії неопоганеної перед Богом і Отцем.” Від тоді виконується пильне досліджування Біблії незалежно від духовників Христіянства. У послідній половині девятьнацятого століття, духовники ще були в позірному добробуті, і для Вавилонців вони здавались бути праведні й приязні з політичними володарями і у великій надії, що вони підуть до небесного царства після припинення політики цього світу. Вони були схожі на “багатиря” у приповісті Ісуса.
11 З другого знов боку, так звані “миряни” вважались за понижених під великою стриманністю, будучи морені браком біблійної правди. Ті миряни, що досліджували біблійні правди без вповання й незалежно від духовників, були особливше зненавиджені немов би покриті духовими струпами і як підлі реліґійні нуждарі, геть поза блаженством Авраама, гідні собачого життя й недостойні святих річей. Ця кляса була схожа до жебрака Лазаря! Духовники і їх[кінець 300 сторінки] союзники старалися затримати їх у неволі вавилонській для себе.— Луки 16:19—31.
12 Під проводом Божого духа свободи, журнал знаний сьогодні, як Вартова Башта, а колись, як — Сионська Вартова Башта, почав виходити в липні, 1879 р. Вже у першому році видання, цей журнал указував, що 1914 рік був назначений в Біблії. Він голосно остерігав, що новочасний Вавилон наближається до упадку. Він наче трубою гучно остерігав, щоб утікати з Вавилону й очистити себе, щоб носити храменні “посуди Єгови”, які Вавилон неправильно присвоїв собі. (Ісаїї 52:11, 12, АС) Щоб краще зорґанізувати, служити й виконувати цю роботу для визволення Божих посвячених людей силою правди, Товариство Вартової Башти Біблії й Брошур було заінкорпороване в 1884 р., в Пенсилванія, Сполучених Держав Америки. Останок свідків Єгови уживав цієї законної корпорації як свого слугу або агента від того часу. О, як той духовний “багатир”, з протестантизму, католицизму і юдаїзму, ненавидів, перекручував та противився цьому визвольному руху останка з насіння Єгови!
13 Після того повстала тотальна війна в 1914[кінець 301 сторінки] році. Всі первотини людські в державі були змобілізовані й звербовані. Настало воєнне заворушення. Вуж пригадав собі, як він напятнував був Ісуса як ворохобника мира, щоб замішати насіння Божої жени з урядом Риму й довести його до ганебного прилюдного страчення. Слідіть тепер ту саму хитрість серед воєнних обставин. Вуж знову підбурив своє реліґійне насіння, щоб виплювати свою їдь погубної ненависті проти останка на землі, що є супутниками великого Насіння Божої жени. Цим чином він здержав їх утечу з Вавилону! Але нім це сталося, останок спільними зусиллями по цілому світі розповсюднював міліони примірників безплатних брошурок під заголовком “Упадок Вавилону”, в неділю, 30 грудня, 1917 р., і в той самий день промовці доручили сотки публичних промов на ту ж тему великому числі слухачів. Тепер знову при помочі фальшивого реліґійного перекручення, останок був заплутаний з урядами видимої часті новочасного великого Вавилону, і свобідно й без перешкоди діяльність останка була майже здержана. їх література була заборонена, передові урядники Товариства були увязнені й останок був притиснений. Ось так завершено їх поневолення у Вавилоні. Вони вельми боліли ізза цього і конали під силою їх ворогів, яка здавалась бути незламаною. Але в часі цього найбільшого страждання наближалося й визволення. Як і написано про це: “О, страдай ще, звивайся від болю, дочко Сионова, мов породіла, бо поки що покинути город свій [Єрусалим] мусиш і в чистому полі стояти, аж зайдеш у Вавилон. Та звідти будеш[кінець 302 сторінки] вирятувана; тебе викупить Єгова з рук ворогів твоїх.”— Михея 4:10, АС.

14 Перша Світова Війна закінчилася в осені 1918 року. Поневолений останок набрався надії. В 1919 році обітований рятунок прийшов. Непоборимий дух Бога Єгови порушив їх, як це він зробив у видінні Езекиїла про долину з сухими костями (Езекиїла 37:1—28), і його вість визволення прийшла до них через обявлену вість з його Слова. “І зрозумієте правду, і правда визволить вас.” На весні того ж року працю сміливо зреорґанізовано й відновлено з вірою в Бога Єгову. “Блаженні безбоязкі,” дзвонили слова в їх ушах; і це була їх головна тема на повоєнній міжнародній асамблеї, яка відбулась у Сідер Поїнт, Огайо, від 1—8 вересня, 1919 р. О, що за блаженне досліджування Святих Писань це було! Вони були винагороджені відкриттям первісної правди і обявленням сповнених пророцтв, а з цим прийшла й більша свобода в Христі. Тоді прийшло глибше оцінення, що ми знаходимося у предсказаному “часі кінця” цього світу. В 1920 році вони побачили, що Ісусів приказ, який він дав у пророцтві про ознаку “часу кінця”, відносився до часу після 1914 року: “Проповідувати меться ця добра новина царства по свій залюдненій землі на свідоцтво всім народам, і тоді прийде завершений кінець.” (Маттея 24:14НС) Ця добра новина ріжнилась від попередніх тим, що це була добра новина про Боже царство установлене руками Насіння його жени.[кінець 303 сторінки]
15 Свідоцтво Царства! Через доручування його, ми сталися б свідками, отже щоб спасти декого у тілі, для цього Всемогучий Бог укоротив дні горя на дияволську орґанізацію Вавилон, дозволивши на павзу по скиненню її знеба на землю.— Маттея 24:21, 22; Марка 13:19, 20.
16 В 1925 році з Св. Письма надійшло відкриття, що дванацята голова Одкриття відноситься до народження Божого царства в 1914 році і що зараз після народження його, невидиме крило Вавилону, Сатана і його демонські ангели, були викинуті з неба. Тепер їх головний предмет нападу був останок з насіння жени, тому що Ісус Христос узяв їх в угоду для віковічного царства. (Луки 22:28—30НС; Ро) В тім самім 1925 році останкові звернено увагу на теперішнє пристосування Ісаїї 43:10—12: “Ви свідки мої, говорить Єгова, ви й слуга мій, що я його вибрав, . . . через те ви свідки мої, говорить Єгова, що я Бог.” (АС; гляди Вачтовер з 1925 року, сторони 9, 22, 75.) Від того часу вони мусіли пильно доказувати, що вони є його свідки. Опісля наступило шість років напруженої роботи. А потім, на 26 липня 1931 року, на міжнародній конвенції в Колумбус, Огайо, прийшло прилюдне приняття імя “свідки Єгови”. Оцими свідками Єгова зробив своє імя славним по цілому світі в цім “часі кінця”, і то помимо зростаючого противенства новочасних Вавилонців і їх невидимого царя Вужа, т. є, Сатани Диявола.[кінець 304 сторінки]
17 Направду останок з насіння жени Бога Єгови був визволений з Вавилону й привернений до Теократичної орґанізації для його почитання й служення. Тепер обставини переіначились! У сповнення Ісусової приповісті, останок умер наче той жебрак Лазар для свого колишнього убогого, пониженого стану, і тепер виразно прийшов на лоно ласки Більшого Авраама, Бога Єгови. З їх апостольським братом Павлом, вони можуть сказати: “Вишній Єрусалим вільний; він мати усім нам. Оце ж, брати, ми не діти невільниці [земного, традиціями скованого Єрусалиму], а вільної. Для такої волі Христос нас увільнив; стійте ж оце твердо, і під ярмо неволі знов не піддавайтеся.” (Галат 4:26, 31; 5:1НС) У такім визволенні з містичного Вавилону привернений останок рішився непохитно стояти й не датися замотати в теняти фальшивої реліґії при помочі якогонебудь компромісу. Як оцінення їх Богом даної свободи, вони працюють цілою силою, щоб помогти всім людям доброї волі видістатися на ту саму славну волю нім Вавилон буде знищений.[кінець 305 сторінки]
[Запитання для вивчення]
 1. Після народження Царства, кого породила Божа жена, і чиїм предметом нападу вони сталися?
 2. Хто є жінка Сатани, і хто становить його “небеса”?
 3. Що є “земля” його орґанізації?
 4. Що становить його світ, як він названий в пророцтві, і який кінець йому призначено спіткати незабаром?
 5. Після упадку вавилонської імперії, що вавилонське далі продовжалося й просякнуло й верховодить у Христіянстві?
 6. Коли і як великий Вавилон упав з небес?
 7. Що це значило для землі, і як, від коли скинутий з неба, Сатана далі переслідує Божу жінку?
 8. Хто є останок з її насіння, і під яким імям вони були знані від 1931 року?
 9. Кого вони наслідують, і як Єгова промовляв до них і обітовув визволення?
10. Чиїми полоненими був останок одного разу, і в пошукуванні за чистою й неопоганеною реліґією, що вони робили перед 1914 роком?
11. Чому на них гляділи й трактували як жебрака Лазаря, і хто старався тримати їх у вавилонській неволі?
12. Коли і чому видано Вачтовер і заінкорпоровано Товариство Вартової Башти, і як до цього віднеслись останок і духовенство?
13. Як це, що після 1914 року закінчилася неволя останка в Вавилоні, як це предсказано в Михея 4:10?
14. Коли і як прийшов обітований рятунок, із яким побільшенням внання Писання і роботи для виконання?
15. Як і чому Єгова вкоротив дні горя в цім часі?
16. Яке відкриття прийшло в 1925 р., і коли, і де імя “свідки Єгови” було прилюдно приняте?
17. Як обставини багатеря і Лазаря кляси переіначилися, і які змагання остатися вільними останок робить?

Англійська версія

No comments:

Post a Comment